Print this Page

O DOBOJU

Doboj je centar relativno velike etničko-geografske cjeline u centralnom sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, i u središnjem pojasu Republike Srpske.

Najstariji pisani izvor koji pominje ime Doboj potiče iz 1415. godine. Nakon osvajanja Bosne 1463 godine, Turci već 1476. godine osvajaju i dobojsku Tvrđavu. Nakon Prvog svjetskog rata, formiranjem nove državne zajednice – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnije Kraljevine Jugoslavije), Doboj prolazi kroz intenzivniji ekonomski i kulturni razvoj kojeg je prekinuo Drugi svjetski rat. Za vrijeme SFRJ, Doboj se relativno brzo i uspješno razvijao, zahvaljujući prije svega entuzijazmu naroda, ali i činjenici da je Doboj bio politički, kulturni, ekonomski i prirodno-geografski centar šireg regiona. Nakon raspada SFRJ 1992. godine Doboj je stekao značaj važnog regionalnog centra.

Najpoznatiji turistički sadržaj grada je tvrđava iz XIII vijeka, koju dobojlije nazivaju Gradina. Danas je dobojsko utvrđenje kulturno-istorijski spomenik visoke vrijednosti koji se svojom siluetom nameće kao simbol grada.

Gostoljubiovost, otvorenost i druželjubivost su osobine koje krase Dobojlije, a očuvane kulturno-istorijske znamenitosti, obilje zbivanja u kulturi, prekrasna priroda koja pruža mogućnosti za aktivan odmor, bogata gastronomska ponuda i atraktivne manifestacije, čine spoj kojem je teško odoljeti.

Permanent link to this article: http://novihorizonti.sf.ues.rs.ba/bs/o-bih-i-dobju